Președintele Klaus Iohannis, alături de soția sa, Carmen, au avut parte de o surpriză la ceremonia de rămas bun organizată cu ocazia încheierii vizitei sale oficiale în Republica Unită a Tanzaniei.
O înregistrare video arată cum își iau rămas-bun localnicii de la cuplul prezidențial al României, aceștia strigând urări în jurul tabloului lui Klaus Iohannis.
Apoi, unul dintre localnici ia tabloul președintelui României, aleargă și se aruncă în apă. Pe înregistrare se aude foarte clar „Hakuna matata, Iohanes!”, o urare des folosită în Africa. De un astfel de rămas-bun cu totul neașteptat a avut parte, de altfel, și Carmen Iohannis.
Această frază provine din dialectul „swahili”. Este folosită mai ales în Africa de Est. Fiecare cuvânt are un sens: „Hakuna” poate fi tradus cu „Nu există” și „Matata” cu „Probleme”.
În consecință, expresia înseamnă „fără probleme”. Cei care o folosesc (mai ales Zanzibar, Kenya și Tanzania) vor să exprime că „totul este bine” sau că „nu trebuie să-ți faci griji, ci să fii fericit”
Invitat în cadrul emisiunii online ”Cap la cap” produsă de Recorder și moderată de Anca Simina, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat întreaga scenă, care a fost asemănată cu un ”botez”.
”Dumneavoastră credeți că Iohannis e conștient de ce ar face acum un număr uriaș de români cu portretul lui? Numai dacă ești idiot poți să nu-ți dai seama ce reacții stârnesc asemenea comportamente. A, că nu-i pasă e altceva, dar eu nu am întrebat dacă-i pasă sau nu. Că nu e exclus să vedem portretul lui Iohannis ars sau făcut țăndări acum în România, după modelul Ceaușescu. Deși nu cred că se va întâmpla asta, pentru că sentimentul pe care îl stârnește nu e furia, ca la Ceaușescu, e scârba”, a spus CTP, potrivit ziare.com.